Kalcium från kost och/eller tillskott

Vi ställer oss frågan om det är naturligt att en vuxen människa indirekt bör dia en kossa för att få i sig sitt dagliga behov av kalcium. Vi ställer oss frågan om våra celler är uppbyggda för alla dessa mjölkprodukter som vi i Sverige har till i stort sett alla måltider. Vi tror inte det och efter en hel del forskande kan man också se många negativa hälsoeffekter med att förtära mjölkprodukter. 
Det finns de som lider av mjölkproteinallergi, några är så känsliga att mjölken till och med fräter på huden om man skulle råka komma i kontakt med den. Någon har svårt att spjälka laktos, någon har svårt att spjälka alla komjölksprodukter men lider inte av någon allergi utan har kanske fått diagnosen magkatarr, colon irritable eller IBS. 
Anledningen till denna inledning är att många tror och tycker att mjölken är så fantastiskt bra och är rädda för att inte få i sig tillräckligt med kalcium om man utesluter mjölken men faktum är att vi i Sverige är ganska unika med att dricka komjölk och faktum är att vi i Sverige är ett av de länder som har mest benskörhet. Är du tveksam om det är mjölken som besvärar dig så vill vi råda till att våga testa dig fram till en kosthållning som DU mår bra av. Vi hjälper dig gärna på vägen dig genom kostrådgivning som du kan boka/ skicka förfrågan via mail: info@sandt.nu

För att återkoppla till rubriken ”Kalcium från kost och/eller tillskott”
Vanligaste frågan vid uteslutande komjölksprodukter är ”-Men hur ska jag nu få i mig tillräckligt med kalcium?”

Förslag på 10 st olika, NATURLIGA källor till kalcium:
* Sesamfrön
* Skaldjur
* Små fiskar så som sill, sardiner och brislingar
* Broccoli
* Persilja
* Sötmandel
* Kelp
* Linfrön
* Spenat
* Nypon (torkad)

Fröer och gröna grönsaker generellt är bra kalciumkällor.

Kalcium som tillskott är både en bra och billig källa. En nackdel med att äta tillskott som bara innehåller kalcium är att kalciumet kan minska och blockera upptaget av mineralet magnesium om det blir för stor mängd kalcium i förhållande till magnesium. Ta gärna tillskott som innehåller både magnesium och kalcium i förhållande 1:2.

Kalcium/Magnesium

Kalcium har en mycket låg giftighet, man behöver därför inte oroa sig för att överdosera.
Här hittar du kalcium/Magnesium. 

Vid långvarig kalciumbrist kan man drabbas av benskörhet. Man kan också få muskelkramper eftersom nerverna inte kan fungera normalt men det är vid extremfall och väldigt ovanligt.

När bör man ta kalciumtillskott?
I och med att kalcium har så låg giftighet kan man ta extra kalcium i form av tillskott utan att oroa sig.
* När du utesluter mjölkprodukter och vet med dig att du inte äter tillräckligt med fröer och gröna grönsaker.
* Om du är en väldigt aktiv person som tränar mycket så är kalcium/magnesium bra att ta som tillskott.

 

/SandT

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt