Kokos har blivit en vanlig bas i vår matlagning sedan vi tog bort alla mjölkprodukter för fem år sedan.
Lyckligt nog så tycker alla i familjen om smaken vilket såklart gör det enkelt.
Vi använder kokos i smoothies, chiapudding, matlagning, till stekning, bakverk, att smörja in kroppen och som snacks.
Min nya favorit är Raw kokoschips. De är lite segare och smakar sådär lagom mycket om du frågar mig.
Ekologiska kokoschips och dessutom 100% fairtrade känns extra bra i min mage. Under fliken ”Gott&Nyttigt” klickar du hem dem för endast 23 kr.
Vanliga chips, jordnötter och smågodis i all ära men ibland är det både gott och hälsosamt att snacksa nyttigt!
Hälsofördelar med kokos:
- Kokosfett är rikt på mineraler som järn, fosfor och zink.
- Kokosfett har dessutom antibakteriella egenskaper och är bra för bland annat tänderna/tandköttet och candida.
- De antibakteriella egenskaperna gör också att du får ett starkare immunförsvar.
- Använd kokosfett som en hårinpackning, det hjälper mot mjäll och gör håret både glansigt och starkt.
- För huden är det en god fuktighetskräm och ger många gånger bra resultat på torr hud, eksem och psoriasis på grund av att kokosfett innehåller mycket antioxidanter. Det påstås också att kokosfettet motverkar för tidigt åldrande av huden.
- Kokos är bra för hjärtat, laurinsyran förebygger högt kolesterol och högt blodtryck.
- Med sina essentiella fettsyror är kokos bra vid önskad viktminskning. Det ökar nämligen kroppens ämnesomsättning genom att avlasta bukspottkörteln.
/SandT, Tessan