Det bor nog en liten fransman i mig, en liten fransman som är löjligt förtjust i macarons.
Detta recept är en favorit och jag tycker att det kräver lugn och ro och ganska gott om tid för att lyckas. Det gör kanske å andra sidan alla bakverk. Räkna med en dryg timma från start till färdiga Macarons.
Krämen som man har mellan macaronsen kan man mixtra fram själv med valfria frukter, bär eller andra smaker.
Det här behöver du:
60 g mandelmjöl
2 dl florsocker
2 äggvitor
2 msk strösocker
Använd röd eller grön karamellfärg till degen beroende på hur du vill färgsätta dem.
Smörkräm
50 g smör (alt mjölkfritt smör)
1/4 dl florsocker
4-6 msk kanel (krydda till du är nöjd med smaken)
1 st äggula
Granatäpplefyllning
1 granatäpple
1 gelantinblad
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Sikta mandelmjöl och florsocker på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen i 7 minuter på 150 grader. Ta ut plåten och låt svalna.
Vispa 2 äggvitor till de nästan är hårda, tillsätt 2 msk socker och vispa till äggvitorna är helt fasta.
Nu färgar du macaronsen efter tycke och smak.
Tillsätt därefter mjölblandningen genom att sikta ner den över de uppvispade äggvitorna.
Rör om till en jämn smet och fyll en påse med smeten för att sedan spritsa ut små rundlar (i storlek med en 5 krona)
Låt plåten stå en stund till macaronsen fått en lite hård yta.
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca. 12 minuter eller till dess att macaronsen fått en hård yta.
Smörkräm med kanel
Rör smöret mjukt med florsocker och kanel, tillsätt äggulan.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kanel.
Spritsa lite smörkräm på en av macaronshalvorna och sätt sedan ihop den halvan med en till halva.
Granatäppelfyllning
Lägg gelantinbladet i blöt enligt anvisning på förpackning.
Skala och mixa granatäppelkärnorna. Sila sedan i en trådsil.
Tillsätt gelantinbladet och låt stå till det stelnat.
Bred på fyllningen på en av halvorna av macaronsen och sätt sedan ihop den med en annan halva.
Må så gott!
/SandT Tessan