Matjesterrin med polkabetor
Serves: ca. 40 st snittar
Detta recept är enkelt men något tidskrävande. En lyxig snitt till midsommar, glögg eller julmiddagarna.
Ingredients
- 1 burk matjessill
- 4 polkabetor
- 2-3 päron
- 3-4 gelantinblad
- 1 dl smulad fetaost (eller 2 dl majonnäs)
- 1 dl hemgjord majonnäs
- 4 noriblad
- 1-2 st stora schalottenlökar
- 1 kruka gräslök
- 1 msk pepparrot
- 1 tsk citronsaft
- Salt & peppar
Instructions
- Koka polkabetorna med skalet på i 20 minuter, skala dem när de svalnat något.
- Skär dem i klyftor och ställ åt sidan för att svalna.
- Skala, kärna ur och klyfta päronen, stek dem lätt tillsammans med polkabetorna i smör eller olja till de mjuknat.
- Gör majonnäsen (receptet hittar du under tillbehör)
- Lägg gelantinbladen i blöt i några minuter.
- Skär sillen i små bitar. Plasta in en form och lägg ett av noribladen på plasten.
- Finhacka schalottenlök och gräslök. Blanda fetaost, majonnäs, schalottenlök och gräslök i en bunke. Smält försiktigt röran i en kastrull och rör därefter ner gelatinet i smeten. Rör sedan försiktigt ner matjessill, polkabetor och päron. Smaka av med citron, salt och peppar.
- Lägg smeten jämnt fördelat i noriblad, ta ett i taget. Rulla till en liten korv med hjälp av plastfoliet. Ställ i kylen över natten eller någon timma.
- Skär upp och servera som snittar eller som en god förrätt dekorerat med polkabetor, majonnäs och lätt stekta päron.
3.2.2885