Det närmar sig midsommar, 18 dagar kvar för att vara helt exakt.
Traditioner kan variera och vissa av oss gillar inte alls att följa traditioner men kanske ändå vill äta lite midsomrig mat.
När man av någon anledning behöver förändra sin livsstil genom kosten behöver man också ändra i traditioner som berör mat, och många traditioner är ju just förknippade med mat.
Vi har en hel uppsjö av härliga midsommar recept under fliken Recept / Buffémat här på hemsidan och i shopen hittar du det du behöver för bakverk och en del matlagning. Nu har du god tid på dig att exempelvis lägga in sill och handla hem det som behövs för en glutenfri och mjölkfri midsommarbuffé.
Löksill har jag lärt mig av min mormor, vi kallar den därför för ”Mormor Ullas löksill”
Detta behöver du:
- 2 burkar urvattnad inläggningssill (ca. 840g)
- Färsk pepparrot, ca. 3 cm
- 1 morot
- 10 kryddpepparkorn
- 5 nejlikor
- 3 lagerblad
- 1 gul lök
- Lag:
- 3 dl vatten
- 1 dl rårörsocker
- 1 dl ättiksprit
Såhär gör du:
Koka upp vatten, rårörsocker och ättika, låt svalna.
Skölj sillen och skär den sedan i bitar.
Skala och skär pepparrot i bitar.
Skala moroten och skär i slantar.
Skär den gula löken i bitar och varva allt i en burk och häll därefter över den kalla lagen över sillen.
Sillen är klar att ätas nästa dag.
Matjessterrin med Polkabetor
Ett gott snacks till förrätten eller till buffébordet.
Detta behöver du:
- 1 burk matjessill
- 4 polkabetor
- 2-3 päron
- 3-4 gelantinblad
- 1 dl smulad fetaost (eller 2 dl majonnäs)
- 1 dl hemgjord majonnäs
- 4 noriblad
- 1-2 st stora schalottenlökar
- 1 kruka gräslök
- 1 msk pepparrot
- 1 tsk citronsaft
- Salt & peppar
Gör såhär:
Koka polkabetorna med skalet på i 20 minuter, skala dem när de svalnat något.
Skär dem i klyftor och ställ åt sidan för att svalna.
Skala, kärna ur och klyfta päronen, stek dem lätt tillsammans med polkabetorna i smör eller olja till de mjuknat.
Gör majonnäsen (receptet hittar du under tillbehör)
Lägg gelantinbladen i blöt i några minuter.
Skär sillen i små bitar. Plasta in en form och lägg ett av noribladen på plasten.
Finhacka schalottenlök och gräslök. Blanda fetaost, majonnäs, schalottenlök och gräslök i en bunke. Smält försiktigt de avrunna genlantingladen i en kastrull och rör ner därefter ner gelatinet i smeten. Rör sedan försiktigt ner matjessill, polkabetor och päron. Smaka av med citron, salt och peppar.
Lägg smeten jämnt fördelat i noriblad, ta ett i taget. Rulla till en liten korv med hjälp av plastfoliet. Ställ i kylen över natten eller någon timma.
Skär upp och servera som snittar eller som en god förrätt dekorerat med polkabetor, majonnäs och lätt stekta päron.
Glassig tårta
Fyll den med favoritsmakerna och toppa med massor av jordgubbar om du önskar! Mums!
Detta behöver du:
- Kaksmet:
- 3 ägg
- 2,5 dl rårörsocker eller kokossocker
- 100 g smält smör
- 2,5 dl bovetemjöl
- Glass:
- 1,5 l havre- eller sojaglass
- 0,5 l jorgubbar
- Chokladtopping:
- 200 g mörk choklad
- 0,5 l jordgubbar
Såhär gör man:
Vispa rårörsocker/kokossocker och ägg fluffigt.
Blanda ner det smälta smöret och sist bovetemjölet.
Fyll springformen med kaksmeten och ställ in i frysen minst 1 timma så att den blir hyfsat fryst. Den behöver inte bakas, det är det härliga!
Om du vill grädda den: 175 grader tills den är klar, ca 5 min.
Rör glassen mjuk.
Mixa jordgubbarna och vänd ner i glassmeten. Ta ut springformen från frysen och fyll på med glassblandningen. Spara 5 mm upp till kanten på springformen.
Det är också gott att göra två olika glassfyllningar, en med mixade jordgubbar och en med kakao. Dela då bara mängden glass och blanda med de ingredienser du önskar.
Smält choklad i vattenbad.
Toppa jordgubbarna i chokladen och ställ dem på en tallrik.
Häll chokladen över glassen i springformen. Toppa med chokladdoppade jordgubbar och ställ in tårtan i frysen tills det är dags att servera. Med fördel flera timmar innan servering.
Önskar du göra en gräddtårta med jordgubbar så kan du använda dig av receptet prinsesstårta. Ris-, havre- och sojagrädde finns som visbar.
Du hittar fler recept under vår receptbank, kika in under fliken ”Buffémat”
Många av produkterna finns på vår shop www.shop.sandt.nu
Lycka till med förberedelser och planering inför midsommar! Vi håller er uppdaterade med fler recept fram till dess.
Må så gott!
/SandT Tessan