Jag vill idag belysa (en del) symtom som kan vara kopplade till en gluten-/ mjölkallergi och tänkte då berätta om min egen bakgrund och varför det kan vara så så svårt att se sambandet.
1. Öroninfektioner som liten, tydliga kopplingar idag till mjölken
2. Anemi – dåliga järnvärden hade jag redan som 12-åring – främst gluten
3. Dålig hy – som tonåring hade jag dålig hy och fick lätt finnar och utslag – gluten och mjölk
4. Organ: som 13-åring opererades jag för blindtarmsinflammation – gluten
5. Jag hade ofta magkatarr och ont i magen – gluten och mjölk
6. Jag diagnostiserades runt 20- års ålder med Helicobacter Pylori, vilket är en magsårsbakterie. Mot det fick jag ett flertal antibiotikabehandlingar – gluten och mjölk
7. Dermatit – när jag blev äldre och tonårsfinnarna började försvinna fick jag istället hudutslag/små blåsor runt munnen med jämna mellanrum. – gluten
8. Ont i leder, blåsor i munnen – gluten
8. Runt 30-årsåldern misstänkte läkarna att jag hade fått MS – gluten och mjölk
Under mina första 30 år hade jag många perioder och långa där jag mådde bra och hade massor med energi men till slut protesterade min kropp med att slå backut ordentligt och jag fick mig en riktig käftsmäll vilket skedde runt 30-årsåldern.
Diagnosen ställdes inte där och då utan man ville följa upp under en längre tid. Och precis i den vevan hade jag börjat intressera mig utav kosten.
Av en händelse hamnade jag i Norge hos en välrenommerad näringsfysiolog som hjälpte mig och därmed vände mitt hälsotillstånd. Från allvarligt sjuk till allvarligt frisk. Allt tydde på tydliga kopplingar till en gluten- och mjölkallergi.
Det vanskliga i detta är att symtomen sträcker sig under lång tid och kan se så olika ut. Påverka organ, magen, allmäntillståndet, huden etc. Det är just därför svårt att koppla och se hela mönstret vilket jag gjort först på senare år när jag grävt ner mig i ämnet och när jag fick kontakt med näringsfysiologen i Norge.
Det pågår mycket forskning kring framförallt gluten och kopplingar till en rad sjukdomar. Att vi har en komplex kropp som är svår att förstå sig på är vi väl alla medvetna om men visst hade det varit skönt att, precis som när man lämnar in bilen, få en genomscanning och så kommer det ut ett papper. På det pappret står det vad som behöver åtgärdas, bytas ut etc. utan några biverkningar…
Nu har jag ätit utan gluten och komjölk i 8 år och ju mer kött på benen jag får desto gladare är jag att jag slipper stoppa i mig dessa, om jag får säga det, gifter. För jag mår ju så bra utan!
Vi tror på att stärka hälsan genom tarmen, detta visste Hippocrates hundratals år före kristus.
Må gott!
/Sofia