Upplever ni precis som vi att det ibland kan vara svårt att få till det glutenfria baket?
Ena gången blir det lyckat för att nästa gång, trots att man gjort likadant, misslyckas.
Gluten, det protein som finns ursprungligen i vete, råg och korn, binder samman degen och gör den lättarbetad. När man bakar glutenfritt finns inte detta protein utan man får hitta alternativ som binder samman degen.
När det gäller bröd bakar vi oftast utan jäst. Bikarbonat/bakpulver får istället bli jäsningsmedel. Jästen undviker vi för att många med känslig tarm även är känsliga mot jästen.
Den jästfria degen klickas ut i brödform. En glutenfri bröddeg är oftast, och ska så vara, kladdig och därför kan det vara lite svårare att göra fina bullar etc. (Använder man däremot jäst i det glutenfria baket kan resultatet bli mer likt det ”vanliga” brödet.)
Vi tycker att man bör utgå från natuligt glutenfria mjölsorter, utan vetestärkelse eller andra onödiga tillsatser.
Vetemjölet kan i dag bytas ut mot många olika naturligt glutenfria mjölsorter.
Några av dem är:
Bovetemjöl
Durramjöl
Rismjöl
Mandelmjöl
Kokosmjöl
Majsmjöl
Nyponskalsmjöl
Vi har 2 st ekologiska mjölblandningar men som innehåller en blandning av naturligt glutenfria mjölsorter.
Du hittar samtliga mjölsorter ovan hos oss, klicka här
Ett bra tips vid bakning av glutenfria brödsorter är att ha med blötlagda linfrön eller psylliumfrön för att göra brödet luftigare, saftigare och dessutom är det bindande.
Vid bakning av exempelvis kladdkaka så passar både kokosmjöl och mandelmjöl väldigt bra.
Bullar, muffins och frallor kräver ett mjöl som binder samman degen lite bättre, därför är bovetemjöl, durramjöl och rismjöl bra baser för dessa bakverk.
Alla mjölsorter som är nämnda ovan är naturligt fria från gluten och innehåller därför inga konstlade tillsatser.
Alla mjölsorter, förutom durra, är ekologiska.
Supergott frukostbröd. Recept hittar du här.
Chokladbiscotti hittar du recept på här.
Vi rekommenderar att använda ett bakpulver som är ekologist för att slippa risken av onödiga tillsatser.
Doves farm har ett ekologiskt som du hittar hos oss. Klicka hem det här.
Lycka till med dina bakverk och varmt välkommen med kommentarer och frågor.
Ge oss gärna dina tips på hur du lyckas med ditt glutenfria bak.
En bok med bra recept och handfasta tips och som har blivit väldigt populär är Maria Blohm och Jessica Frejs, ”Nytt bröd”
Självklart hittar du den här hos oss
Lycka till!
/Sofia and Tessan
SandT