I dag vispade jag ihop en chokladmousse. Det enkla är oftast det godaste så gillar du choklad så har du en dessert att bjuda till nyår eller till ett annat festligt tillfälle.
Det här behöver du:
1 st gelantinblad (kan ersättas med Agar)
4 st äggulor
1 st ägg
30 g rårörsocker
90 g mörk choklad (mjölkfri)
200 g soyagrädde (vispbar)
150 g blandade nötter och frön
Citronmeliss
Såhär gör du:
Blötlägg gelantinbladet i vatten i ett par minuter.
Vispa äggulor, ägg och socker så att det blir fluffigt.
Smält chokladen i vattenbad och vispa soyagrädden.
Blanda ner smält choklad och gelantinbladet, som du kramar ur noga innan det tillsätts i äggsmeten, och rör noga så att det inte blir några klumpar.
Tillsätt den vispade soyagrädden och rör noga ihop smeten så att det blandas ordentligt.
Häll smeten i en plastpåse och spritsa sedan smeten i små portionsformar.
Jag valde att göra tre olika alternativ och tänkte servera chokladmoussen med en bärig sås.
Bärig sås:
100 g frysta bär, t ex hallon och havtorn
Mixa bären tillsammans med ca. 1 dl vatten till en jämn sås.
Barnen får sin mousse i små färgglada koppar, köpta på Ikea.
I de här små stenskålarna serverar jag moussen tillsammans med ett snappsglas fyllt med bärsås samt en liten chokladfondant.
En enkle glasskål blir också fint. Denna glasskål har jag sparat från det att jag köpt getyoghurt.
Hoppas ni får en helt fantastisk nyårsafton och ett härligt Gott Nytt 2013!
/Tessan