I sommartider kommer inspirationen till att testa nya recept och produkter. I går hade vi skolavslutning här hemma för vår äldsta och det kom önskemål om smörgåstårta. Jag har aldrig gjort det tidigare och valde en genväg genom att använda gluten och mjölkfri formfranska. Det brödet är inte min favorit direkt och jag tror att det hade blivit mycket godare med ett lite grövre bröd. Men så himla roligt det var att garnera och piffa, det får bli fler gånger.
Det här använde jag till vår smörgåstårta:
1 formfranska glutenfri och mjölkfri
4 st ägg
Otaly i mat fraiche
Kaviar
Salt och peppar
Till garneringen valde jag:
Räkor
Zucchini
Citron
Tomat
Rädisor
Fänkål
Färska örter (dill, basilika och persilja)
Salladslök
Sallad
Såhär gjorde jag:
Mosa äggen med 2 msk i mat fraîche från Otaly, 2 msk kaviar, salt och peppar (detta valde jag för att det är ett säkert kort smakmässigt till våra barn, välj den fyllning som passar dig och din familj/gäster bäst)
Sedan lade jag fyra brödskivor jämte varandra och lade på äggmoset mellan alla lager, det blev totalt 4 brödskivor på höjden.
På det översta lagret pressade jag lite citron och runtom tårtan valde jag att bre på resten av i mat fraîche från Otaly.
Skölj Zucchini, använd en osthyvel och hyvla zucchinin på längden, dela sedan de långa bitarna i lagom längd för att fästa på sidan runtomkring hela smörgåstårtan.
Efter detta momentet är det bara att gå loss på garnering. Jag valde räkor och olika grönsaker.
Först lade jag ett tunt lager med en blandsallad.
Hackade salladslök och strimlade fänkål. Sedan toppade jag tårtan med så mycket som fick plats.
För våra barn var detta första gången de åt smörgåstårta och den gick hem hos 2 st barn av 3 st.
Lycka till med skapandet av din egen smörgåstårta, det var enklare än vad jag trodde och Otaly i fraîche får bra poäng på smak och konsistens.
Vi ses!
Tessan, SandT