Svartvinbär är ett av våra svenska superbär med många bra hälsoeffekter, bland annat sägs svartvinbär vara mycket bra för synen, musklernas funktion och även hjärt- och kärlsjukdomar.
Svartvinbär är rikt på C-vitamin och innehåller även K-vitamin, Kalium, fibrer, antioxidanter och folsyra.
Svartvinbär går bra att frysa och använda i smoothies, i bakverk, sylta, safta och mosa färska för att toppa morgongröten.
Jag valde att göra en juice som jag kommer att göra i repris nästa år och året efter det och efter det igen….. den blev fantastiskt god!
Detta behöver du till Svartvinbärsjuice:
14 dl svarta vinbär
3-4 nävar svarta vinbärsblad
5 l vatten
6 dl palmsocker
Det är enkelt och du gör såhär;
Blanda allt utom palmsocker i en stor gryta.
Koka upp och låt koka i 15 minuter, rör om då och då.
Tillsätt och rör ner palmsocker efter 15 minuter, låt koka i ytterligare 5 minuter så att sockret smälter ordentligt.
Sila sedan juicen i en trådsil så att bären och bladen silas bort. Sila juicen ytterligare en gång.
Häll exempelvis upp juicen i burkar, flaskor och/eller glassformar.
Låt svalna/frysa och njut som juice eller isglass.
SandT, Tessan