Ämnet socker är ofta uppe på tapeten och man kan se på sockerintaget ur olika vinklar.
Själv brukar jag välja att unna mig eller välja att avstå och så länge man inte har någon ätstörning eller ett sockerberoende så är det enkelt men många har båda delarna och i vissa fall kan det vara sunt att avstå helt från socker en tid för att inte trigga sötsuget. Särskilt om du lider av övervikt/fetma.
Även naturlig sötning triggar sötsuget trots att det är bättre rent hälsomässigt genom att det inte påverkar blodsockret på samma sätt.
Dadlar, banan, mango och andra söta frukter och bär är ett utmärkt sätt att söta bakverk med. Om du gillar chokladbollar och vill vara lite mer hälsosam eller kanske bara vill testa något annat än klassiska chokladbollar så har vi ett recept på supergoda chokladbollar som sötas med dadlar och smaksätts med raw kakao och kaffe.
Det här behöver du:
100 g dadlar utan kärnor
2 msk kokosolja
2 msk raw kakao
1 msk kallt kaffe
1/2 dl havregryn
Kokosflingor att rulla bollarna i.
Om du är allergisk mot kokos kan du byta ut kokosfettet mot mjölkfritt smör och kokosflingorna mot exempelvis hampafrön.
Klicka hem produkterna hos shop.sandt.nu ♥
Kärna ur dadlarna och väg dem på en köksvåg.
Lägg dadlar, kokosolja, kakao, kaffe och havregryn i en matberedare (går bra att använda stavmixern också).
Mixa allt till en jämn smet.
Om smeten blir för lös kan du ställa den i kylen ett litet tag innan du formar dem till bollar. Ca. 10 st.
Rulla bollarna i kokosflingor.
Servera till kaffe eller te – klassiskt Svenskt fika med en touch av hälsa ♥
Må så gott!
SandT, Tessan