Ugnsbakad lax med grönsaker
Cuisine: 175 grader
Serves: 4
Ingredients
- 500 – 600 g lax
- 1 – 2 st medelstora gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st mörötter
- 1 st broccoli
- 1/2 st röd chili
- ca 15 st cocktailtomater
- Aioli:
- 2 dl solrosolja
- 1 st vitlöksklyfta
- En skvätt färskpressad citron
- 1 st ägg
- salt och peppar
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader
- Om du har en hel laxsida, dela laxen i lagom portionsbitar
- Ringla olja i en ugnssäker form, lägg i laxen och salta med örtsalt och svartpeppar
- Skala och skär grönsakerna i bitar
- Fräs vitlök, lök och morot tills de mjuknat något
- Tillsätt paprika och broccoli och låt fräsa i ca 3 minuter
- Dela körsbärstomaterna och lägg i dem i grönsaksblandningen ca 2 minuter före servering så att de hinner bli varma och något mjuka
- Aioli:
- Häll 2 dl rumstempererad solrosolja i stavmixerbunken
- Tillsätt rumstempererat ägg, vitlöksklyfta, salt, peppar och en skvätt pressad citron. Citronen gör så att såsen inte skär sig
- Kör med stavmixern en liten stund och du får en god aioli på några få minuter
- Servera gärna med skivad kokt potatis och lite färsk basilika
3.1.03