God morgon onsdag!
Vi får ofta frågor om vilket fett som är det bästa för stekning av mat.
Många känner sig vilseledda, vilket är fullt förståeligt. Endel hör att Becel och olja är bäst och andra att kokosoljan är bäst för att den inte bildar transfetter.
Här klargör vi lite kring stekfetter.
Kallpressad olivolja tål ej temperaturer över 188 grader. Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt. Oljan innehåller fettsyror som kaprylsyra och laurinsyra som har goda effekter på vår hälsa. Kaprylsyra är en mellanlång fettkedja som fungerar som energi till hjärnan, vilket kan vara till god hjälp både vid Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller vid viktminskning och sockeravvänjning. Laurinsyra finns i bröstmjölk och främjar och stödjer ett välutvecklat och väl fungerande immunförsvar.
Kokosolja tål temperaturer över 200 grader och fördelen med just den oljan är att den inte härdar, vilket andra oljor gör redan i lägre temperaturer. I och med detta, så är kokosoljan väldigt bra just vid stekning, alternativt att du använder riktigt smör förutsatt att du som allergisk mot komjölk tål det.
Så sammanfattningvis så är kokosolja och rent smör (om du tål det) bästa fettet att steka i.
Kallpressad olivolja klarar en temperatur på 188 grader och lämpar sig bra vid wok, snabb tillagning och/eller vid låga temperaturer.
Vi önskar dig en riktigt härlig dag!
Sofia och Tessan, SandT