Goddagens!
Vi får en hel del frågor på mail som inte enbart berör gluten och mjölk.
Senast fick vi in en fråga kring stekfett.
Läs fråga nedan plus svar.
Hej!
Jag vill ha hjälp med vad jag ska steka i för fett. Jag känner mig lite vilsen här. Vi steker i olja och i flytande Becel men har hört att det inte är ett hälsosamt fett varken att steka i eller äta. Stämmer det? Och vad ska jag i sådana fall använda mig av för fett?
SandT svarar:
Hej och tack för ditt mail.
Kallpressad olivolja tål ej temperaturer över 188 grader.
Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt. Oljan innehåller fettsyror som kaprylsyra och laurinsyra som har goda effekter på vår hälsa. Kaprylsyra är en mellanlång fettkedja som fungerar som energi till hjärnan, vilket kan vara till god hjälp både vid Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller vid viktminskning och sockeravvänjning. Laurinsyra finns i bröstmjölk och främjar och stödjer ett välutvecklat och väl fungerande immunförsvar.
Kokosolja tål temperaturer över 200 grader och fördelen med just den oljan är att den inte härdar, vilket andra oljor gör redan i lägre temperaturer. I och med detta, så är kokosoljan väldigt bra just vid stekning, alternativt att du använder riktigt smör förutsatt att du som allergisk mot komjölk tål det.
Så sammanfattningvis så är kokosolja och rent smör (om du tål det) bästa fettet att steka i.
Kallpressad olivolja klarar en temperatur på 188 grader och lämpar sig bra vid wok, snabb tillagning och/eller vid låga temperaturer.
Testa vår kokosolja och vår kallpressade olivolja (vilken vi främst rekommenderar utan upphettning)
Köp dessa här!